Hulpcomite Guatemala

Ontstaan en overzicht van onze scholenprojecten

HULPCOMITE GUATEMALA vzw, zag in 1987 het levenslicht toen Herman De Nef (stichter en voormalig voorzitter), na een noodkreet van zijn broer die indertijd in Guatemala werkte, zijn eerste project opstartte met als doel Mayakinderen uit de armste gezinnen, de kans te geven op degelijk onderwijs. Studie is voor de indiaanse bevolking immers de sleutel tot het terugwinnen van het zelfrespect, dat door de eeuwen van onderdrukking en 36 jaar burgeroorlog verloren ging. Racisme en discriminatie zijn tot op de dag van vandaag nog sterk aanwezig, ondanks dat de helft van de Guatemalteken nog pure Maya’s zijn.

 

Hulpcomité heeft ondertussen 4 scholen gebouwd in verschillende dorpen in het Guatemalteekse hoogland. Wij zijn er fier op dat vandaag meer dan 90% van onze leerlingen minstens een middelbaar diploma behalen.

 

Meer dan 1250 leerlingen bevolken onze scholen. Het grootste deel hiervan studeert door middel van een studiebeurs gesponsord door peters en/of meters. Van de anderen studeren er een aantal met een beurs die door de vzw zelf gesponsord wordt en ondertussen zijn er ook een aantal kinderen waarvan de ouders (veelal ex-leerlingen) al zelf voor het, voor hen laag gehouden, schoolgeld van hun kindjes kunnen instaan doordat zij degelijk betaalde jobs hebben gevonden.

Ontmoetingscentrum

Ontmoetingscentrum De Kleine Maya is elke zondag open van 14u30 tot 19u.